IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant: Нямаме план за първично публично предлагане 

Засега китайският финтех гигант ще се фокусира върху коригирането и оптимизирането на бизнеса си

08:30 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският финтех гигант Ant Group не планира да инициира първично публично предлагане (IPO), заяви компанията в неделя в изявление, изпратено по имейл до Ройтерс.

„Ant Group се фокусира върху коригирането и оптимизирането на бизнеса си и няма план за първично публично предлагане", заяви говорителят на компанията.

В събота Ant Group съобщи, че основателят ѝ Джак Ма вече не контролира компанията след поредица от корекции на дяловото участие, при които той се отказа от повечето си права на глас.

Предаването на контрола от страна на Ма се случва в момент, в който Ant е близо до приключване на двугодишното си преструктуриране, предизвикано от регулаторните органи, а китайските власти са готови да наложат на фирмата глоба в размер на повече от 1 млрд. долара, съобщи Ройтерс през ноември.

Китайският вътрешен пазар на А-акции изисква от компаниите да изчакат три години след промяна в контрола, за да се листнат на борсата. На шанхайския пазар на акции от типа Nasdaq изчакването е две години, а в Хонконг - една година. 

Първичното публично предлагане на Ant на стойност 37 млрд. долара, което щеше да бъде най-голямото в света, беше отменено в последния момент през ноември 2020 г., което доведе до принудително преструктуриране на фирмата за финансови технологии и до спекулации, че китайският милиардер ще трябва да предаде контрола.

Ма, 57-годишен бивш учител по английски език и един от най-прочутите предприемачи, е под прицела на правителството и неговите действия, целящи намаляване на влиянието и властта му компаниите, зад които стои. Той контролира Ant, откакто преди повече от десетилетие отдели нейния предшественик от Alibaba. С течение на времето той я изгради като компания, която притежава мрежата за разплащания Alipay, разполагаща с над 1 млрд. потребители, инвестиционна платформа и голям бизнес за микрокредитиране. Очакваше се Ant да бъде оценена на повече от 300 млрд. долара, ако стане публична. 

Ма не заема директорска роля в Ant, нито е член на борда, но е важна фигура в компанията и досега държеше 50,52% от акциите. Милиардерът почти изчезна от общественото полезрение, след като в навечерието на проваленото листване на Ant през 2020 г. произнесе реч, в която разкритикува китайските регулатори. Много от неговите колеги се отказаха от официалните си корпоративни позиции и увеличиха даренията за благотворителност, за да се съобразят с визията на президента Си Дзинпин за постигане на „общ просперитет".

Оттогава Ant се съсредоточи върху преустройството на бизнес операциите си, за да успокои регулаторите. Тя увеличи капиталовата си база за филиала си за потребителски кредити, започна да изгражда защитни стени в екосистемата, която някога ѝ позволяваше да насочва трафика от платежната платформа Alipay, с един милиард потребители, към услуги като управление на богатството и потребителско кредитиране.

Многогодишните репресионни действия на китайското правителство ограничиха главоломния растеж на целия интернет сектор и накараха глобалните инвеститори да усетят шоковите вълни. Регулаторите промениха правилата за действие на технологичните шампиони на страната, които някога даваха приоритет на растежа на всяка цена, като въведоха нова парадигма за частния сектор. 

Филиалът на Ant за потребителско кредитиране наскоро получи регулаторно одобрение за капиталова инжекция в размер на 10,5 млрд. юана (1,5 млрд. долара), което е сигнал за напредък в преструктурирането му и е премахване на пречка в стремежа му да получи лиценз за финансов холдинг. След промените компанията може да отпусне заеми за около 400-500 млрд. юана по изчисления на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още